سولفات منگنز یک ترکیب شیمیایی با فرمول MnSO₄ است. این نمک منگنز (II) اسید سولفوریک است. سولفات منگنز یک جامد بلوری صورتی است که در آب حل می شود. محلول سولفات منگنز بی رنگ است اما در اثر اکسیداسیون توسط هوا به رنگ قهوه ای در می آید.

فهرست مطالب

در گیاهان، منگنز یکی از 17 عنصر ضروری است که برای رشد و بقا مورد نیاز است. البته تنها مقدار کمی از آن مورد نیاز است. با این حال کمبود این ماده می‌تواند یک اختلال جدی تغذیه‌ای برای گیاه در خاک هایی با pH بالا باشد. کمبود این ماده علائمی بسیار شبیه به کمبود آهن دارد؛ از این رو توصیه می‌شود در تشخیص و استفاده از آن برای گیاهان و اصلاح خاک، حتما آزمایشات مربوطه را انجام دهید.

اصولا کوددهی با نمک‌های این عنصر در سطح خاک موثر نیست؛ زیرا Mn محلول به سرعت به اکسیدهای منگنز غیرقابل دسترس گیاه بدل می‌شود. از این رو استفاده از کودهای این ماده در کنار اصلاح pH خاک، می‌تواند راهی موثر در کاهش کمبود این عنصر باشد.

نگاهی به پیشینه و گذشته سولفات منگنز

سولفات منگنز(Manganese Sulfate) یک ترکیب شیمیایی با سابقه طولانی در تاریخ بشر است.شواهد نشان می‌دهد که استفاده از سولفات منگنز به عنوان رنگدانه سیاه در نقاشی‌های غارنشینی برمی‌گردد.

در دوران باستان، از سولفات منگنز برای تولید شیشه و سرامیک نیز استفاده می‌شد.در قرون وسطی، سولفات منگنز به عنوان ماده اولیه در تولید دارو و جوهر مورد استفاده قرار می‌گرفت.در قرن هجدهم، شیمیدانان فرانسوی روش‌های جدیدی برای تولید سولفات منگنز کشف کردند که منجر به افزایش تولید و کاربرد آن در صنعت شد.

تولید و سنتز سولفات منگنز

سولفات منگنز به دو روش تولید می‌شود: روش خشک و روش ترکیبی.

در روش خشک، منگنز سولفید به همراه هوا در یک کوره بسته به دمای مورد نظر گرم می‌شود. در نتیجه، منگنز اکسید و گوگرد دی‌اکسید تولید می‌شوند که باعث تولید سولفات منگنز می‌شوند.

در روش ترکیبی، منگنز دی‌اکسید به همراه اسید سولفوریک در یک مخلوط از آب و اسید سولفوریک قرار می‌گیرد. در نتیجه، سولفات منگنز تولید می‌شود.

مشخصات فنی سولفات منگنز

ویژگیمشخصات
نام شیمیاییسولفات منگنز
فرمول شیمیاییMnSO₄
جرم مولی۱۵۱٫۰۰۱ g/mol
رنگبی رنگ تا سفید
شکلپودر یا بلورهای بی‌رنگ
نقطه ذوب۷۱۰ درجه سلسیوس
نقطه جوش۱۲۰۰ درجه سلسیوس
حلالیت در آب۷۹٫۴ گرم در ۱۰۰ گرم آب (در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد)
چگالی۳٫۲۵ گرم بر سانتی‌متر مکعب
pH(محلول ۱%) 3.5-4.5

سولفات منگنز به طور طبیعی به عنوان مونوهیدرات، MnSO₄·H₂O، که یک جامد صورتی رنگ است، یافت می شود.

ساختار بلوری مونوهیدرات سولفات منگنز از یون های منگنز (II) و سولفات تشکیل شده است.

یون های منگنز (II) توسط شش مولکول آب احاطه شده اند. یون های سولفات توسط پیوندهای هیدروژنی به مولکول های آب متصل می شوند.

سولفات منگنز در آب حل می شود و محلول آبی بی رنگ ایجاد می کند. محلول آبی سولفات منگنز اسیدی است.

کارایی های سولفات منگنز

سولفات منگنز به دلیل خواصی که دارد، در بسیاری از صنایع و کاربردهای مختلف استفاده می‌شود.درست است اصلی‌ترین کاربرد این ماده، به‌عنوان یک ریزمغذی در کشاورزی است. ولی بدانید که  به‌عنوان پیش‌ساز سایر ترکیبات منگنز مانند دی اکسید منگنز الکترولیتی و پرمنگنات پتاسیم نیزاستفاده می‌شود.برخی از کاربردهای سولفات منگنز عبارتند از:

1- کشاورزی: سولفات منگنز به عنوان یک کود آهنی در کشت و کار بکار می‌رود. این ترکیب می‌تواند به جذب آهن توسط گیاهان کمک کند و در نتیجه باعث رشد بهتر گیاهان شود.

2- تصفیه آب: همچنین سولفات منگنز به عنوان یک ماده شیمیایی در تصفیه آب به کار می‌رود. این ترکیب می‌تواند با حذف برخی از آلاینده‌های آب، کیفیت آب را بهبود بخشد.

3- صنایع شیمیایی: این ترکیب پرکاربرد به عنوان یک ماده شیمیایی در صنایع رنگ‌ها، رزین‌ها، پلاستیک‌ها و آبکاری صنعتی به کار می‌رود.

4- صنعت چاپ: سولفات منگنز در تولید رنگ‌های چاپ نیز به کار می‌رود.

5- درمانی: و در نهایت سولفات منگنز به عنوان یک ماده درمانی در برخی از بیماری‌ها مانند فریبی، بیماری پارکینسون و بیماری اسکلروز چندگانه به کار می‌رود. همچنین، این ترکیب می‌تواند به عنوان یک آنتی‌اکسیدان طبیعی به کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی کمک کند.


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/falaat/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/widget-base.php on line 223

Warning: Undefined array key -1 in /home/falaat/public_html/wp-content/plugins/elementor/includes/base/controls-stack.php on line 695

تأثیرات مثبت سولفات منگنز بر محصولات کشاورزی

کود شیمیایی سولفات منگنز نوعی کود حاوی عنصر Mn است که در کشاورزی برای رفع کمبود این عنصر در گیاهان، ارتقای رشد و سلامت کلی آنها استفاده می‌شود و این ماده به طور معمول با سایر کودها و مواد شیمیایی کشاورزی سازگار است؛ از این رو استفاده از آن بسیار راحت است. در ادامه به برخی از تأثیرات سولفات منگنز بر محصولات کشاورزی اشاره می‌شود:

  1. رشد و نمو: سولفات منگنز به عنوان یک عنصر ضروری در فتوسنتز، تنفس و تولید کلروفیل، نقش مهمی در رشد و نمو گیاهان ایفا می‌کند.
  2. افزایش عملکرد: استفاده از سولفات منگنز می‌تواند منجر به افزایش عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی شود.
  3. کنترل بیماری: سولفات منگنز می‌تواند برای کنترل برخی از بیماری های قارچی گیاهان مانند لکه برگی و سفیدک پودری استفاده شود.
  4. افزایش مقاومت به تنش: این کود بی نظیر می‌تواند به گیاهان در برابر تنش‌های محیطی مانند خشکی، شوری و سرمازدگی کمک کند.

استفاده بیش از حد از سولفات منگنز می‌تواند منجر به مسمومیت گیاهان شود. علائم مسمومیت منگنز شامل نکروز برگ، قهوه ای شدن ریشه ها و کاهش رشد می باشد و دیگر اینکه استفاده بیش از حد از سولفات منگنز می‌تواند جذب سایر عناصر ضروری مانند آهن و روی را توسط گیاهان کاهش دهد.

روش‌های استفاده از کود سولفات منگنز

در پوسته زمین ترکیبات منگنزدار از لحاظ فراوانی پس از آهن قراردارند. هرچه خاک pH کمتری داشته باشد میزان حلالیت این عنصر در آن بیشتر می‌باشد. نقش این عنصر در واکنش های انتقال الکترون مرحله فتوسنتز و تولید کلروفیل می‌باشد و بخش عمده منگنز در برگها و ساقه گیاهان ذخیره می شود.روش های مختلفی برای استفاده از کود سولفات منگنز وجود دارد:

کوددهی

1. محلول پاشی:در این روش، سولفات منگنز در آب حل شده و به صورت محلول روی برگ ها اسپری می شود.محلول پاشی زمانی استفاده می شود که علائم کمبود منگنز در گیاهان مشاهده می شود.بهتر است محلول پاشی در صبح زود یا عصر انجام شود تا از تبخیر محلول جلوگیری شود.باید از سمپاش مناسب و تنظیم شده برای محلول پاشی استفاده شود تا محلول به طور یکنواخت روی برگ ها پخش شود.

2. کود آبیاری:در روش بعدی، سولفات منگنز در آب حل شده و به همراه آب آبیاری به خاک اضافه می شود.کود آبیاری زمانی استفاده می شود که نیاز به اصلاح کمبود منگنز در خاک باشد.باید از آب با کیفیت برای حل کردن سولفات منگنز استفاده شود.باید از سیستم آبیاری مناسب برای توزیع یکنواخت کود در خاک استفاده شود.

3. چالکود:در روش سوم، سولفات منگنز به صورت پودر در خاک دفن می شود.چالکود زمانی استفاده می شود که نیاز به اصلاح کمبود منگنز در خاک باشد.سولفات منگنز باید در عمق مناسب خاک دفن شود.باید بعد از چالکود، خاک آبیاری شود تا سولفات منگنز حل شود و در دسترس گیاهان قرار گیرد.

بهترین زمان مصرف برای این کود برای گیاهان در حال رشد، پیش از رشد کامل برگ و در زمان مشاهده علائم کمبود است.

علائم کمبود منگنز در تعدادی از درختان میوه

منگنز یک عنصر ضروری برای رشد و نمو درختان میوه است. از جمله علائم کمبود منگنز:

  • رنگ پریدگی برگ ها: بین رگبرگ ها شروع می شود و به تدریج به کل برگ گسترش می یابد.
  • نکروز برگ ها: نقاط قهوه ای یا سیاه روی برگ ها ظاهر می شود.
  • کاهش رشد: رشد درخت کند می شود و ممکن است شاخه ها و برگ های جدید ضعیف و نازک باشند.
  • کاهش کیفیت میوه: میوه ها ممکن است کوچک، بدشکل و بی رنگ باشند.

سیب زمینی، غلات و درختان میوه بیشترین حساسیت را به کمبود منگنز از خود نشان می‌دهند. اما پنبه کمترین حساسیت را به کمبود منگنز نشان می دهد. علائم کمبود منگنز ابتدا در بافتهای جوان گیاه دیده می‌شود و در غلات نقاط قهوه‌ای رنگی بر روی حاشیه برگ به وجود می آید. در مرکبات کمبود منگنز به صورت رنگ سبز روشن در حاشیه برگهای جوان می‌باشد اما رگبرگها همچنان به رنگ سبز تیره باقی می مانند.

درختان میوه ای که بیشتر در معرض کمبود منگنز قرار دارند : مرکبات به‌ خصوص لیمو و نارنج ، هلو ، شلیل ، گیلاس ، آلبالو

اهمیت استفاده از سولفات منگنز برای پسته

در مناطق پسته‌کاری به دلیل وجود خاک‌های آهکی دارای PH بالا قابلیت استفاده عناصری مانند منگنز، روی، آهن و مس محدود می‌شود.باوجود این‌که در بسیاری از خاک‌های باغ‌های پسته این عنصر به‌اندازه کافی وجود دارد ولی وجود pH های بالای 7/5 باعث بروز کمبود این عنصر در گیاه می‌شود.

حد مطلوب غلظت عنصر غذایی منگنز در برگ پسته 80-50 میلی‌گرم در کیلوگرم است و کمتر از این مقدار منگنز باعث بروز علائم کمبود در گیاه می‌شود.کمبود منگنز یکی از فاکتورهای محدودکننده رشد پسته در خاک‌های آهکی هست.

 به‌طورمعمول در شرایط کمبود منگنز، جوانه انتهایی به رشد ادامه داده و پژمردگی یا کلروز (زرد شدن) بین رگ‌های برگ‌های جوان در سراسر پهنک یا تنها روی قسمت‌های انتهایی آن به‌صورت گسترده نمایان می‌شود.

روش های درمان کمبود منگنز

  • استفاده از کود سولفات منگنز: رایج ترین روش درمان کمبود منگنز است. سولفات منگنز را می توان به صورت محلول در خاک یا به صورت پودر روی برگ ها اسپری کرد.
  • استفاده از کودهای منگنز دار: کودهای مختلفی وجود دارند که حاوی منگنز هستند.
  • اصلاح خاک: در برخی موارد، کمبود منگنز می تواند به دلیل pH نامناسب خاک باشد. در این صورت، می توان با اضافه کردن مواد اصلاح کننده مانند آهک یا گوگرد pH خاک را تنظیم کرد.

قبل از استفاده از هر نوع کود، باید آزمایش خاک انجام شود تا میزان منگنز موجود در خاک مشخص شود.میزان و زمان استفاده از کود منگنز باید به نوع درخت، شرایط خاک و آب و هوا بستگی دارد.برای جلوگیری از مسمومیت درختان، باید از کود منگنز به صورت متعادل و طبق نظر کارشناسان کشاورزی استفاده شود.

نحوه صحیح نگهداری و بسته‌بندی سولفات منگنز

منگنز یکی از ریز مغذی‌های ضروری مورد نیاز گیاهان است که نقش موثری در تولید کلروفیل، فعال سازی آنزیمی، مقاومت در برابر بیماری‌ها و بهبود جذب سایر مواد مغذی دارد. اگرچه تنها مقدار کمی از آن مورد نیاز است؛ اما کمبود آن تاثیر به سزایی در رشد و بلوغ گیاهان دارد،بنابراین باید سولفات منگنز صحیح بسته‌بندی و نگهداری شود.

نگهداری:سولفات منگنز باید در مکانی خشک و خنک نگهداری شود.باید از نگهداری سولفات منگنز در معرض نور مستقیم خورشید و رطوبت خودداری شود.این ماده باید در ظروف دربسته و غیرقابل نفوذ نگهداری شود.باید از نگهداری سولفات منگنز در ظروف فلزی خودداری شود.

بسته‌بندی:سولفات منگنز باید در کیسه‌های پلاستیکی یا کاغذی چند لایه بسته‌بندی شود.باید از کیسه‌های باکیفیت و مقاوم در برابر رطوبت استفاده شود.باید کیسه‌های سولفات منگنز به درستی پلمپ شوند.باید بر روی کیسه‌ ها، اطلاعات مربوط به محصول مانند نام، تاریخ تولید، تاریخ انقضاء و شرایط نگهداری درج شود.

خطرات سولفات منگنز برای سلامتی و موارد احتیاط

سولفات منگنز به طور کلی ماده ای بی خطر است. با این حال، اگر بلعیده شود یا استنشاق شود، می تواند تحریک کننده باشد. سولفات منگنز همچنین می تواند باعث تحریک پوست و چشم شود.

موارد احتیاط:سولفات منگنز را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری کنید.هنگام کار با سولفات منگنز باید از عینک، دستکش و ماسک استفاده شود.در صورت تماس این ماده با پوست یا چشم، محل را با آب فراوان بشویید.در صورت بلعیده شدن آن، فوراً با پزشک تماس بگیرید.

علائم مسمومیت با سولفات منگنز تهوع،استفراغ،اسهال،درد شکم،سردرد،سرگیجه،ضعف،تنگی نفس می باشند.در صورت مشاهده هر یک از علائم مسمومیت با سولفات منگنز، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

راه های پیشگیری از مسمومیت با سولفات منگنز: هنگام کار با سولفات منگنز، از دستکش، عینک و ماسک استفاده کنید.غذا و نوشیدنی را در محل نگهداری سولفات منگنز نگهداری نکنید.بعد از کار با سولفات منگنز، دست و صورت خود را با آب و صابون بشویید.

فروش سولفات منگنز

قیمت سولفات منگنز به عوامل مختلفی مانند کیفیت، خلوص، گرید و برند آن بستگی دارد. به طور کلی، سولفات منگنز با خلوص و گرید صنعتی ارزان تر از سولفات منگنز با خلوص بالا و گرید آزمایشگاهی است.به دلیل کاربرد های صنعتی گسترده از این محصول، خرید و فروش آن در بازار جهانی و همین طور بازار ایران بسیار صورت می پذیرد. برای خرید این محصول می توان به روش های حضوری یا غیر حضوری اقدام نمود.

فروشگاه فلات کالا مفتخر است که کالا را بشرط آنالیز و با اصالت مواد اولیه و به قیمت مناسب و رقابتی به خریداران عرضه می‌نماید. لطفاً قیمت کالا را به روز استعلام فرمائید.جهت درخواست خرید سولفات منگنز ، از طریق لینک ثبت سفارش بالای صفحه اقدام فرمائید.

مطالب پیشنهادی